'Ενα από τα πλέον αυθεντικά τυροκομικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αδιαμφίσβητα το χαλλούμι. Φρέσκο ή ώριμο, το χαλλούμι αποτελεί τυπικό παράδειγμα της μοναδικής και στενής σχέσης μεταξύ μικροκλίματος, παράδοσης και οικοσυστήματος. Το χαλλούμι είναι όλα όσα συνδυάζονται για την παραγωγή του: το ιδιαίτερο μεσογειακό  μικροκλίμα της Κύπρου, το γάλα, η παραδοσιακή μέθοδος και η τεχνική παραγωγής του, ο τρόπος κατανάλωσης τους. Όλα αυτά καθιστούν το χαλλούμι μοναδικό και διάσημο σε όλο τον κόσμο.

Παράγεται από φρέσκο πρόβειο ή αίγινο ή μείγμα αυτών με αγελαδινό γάλα ή χωρίς. Το γάλα προέρχεται είναι από ντόπιες φυλές προβάτων ή αιγών και τις διασταυρώσεις  τους, και από φυλές αγελάδων που έχουν εισαχθεί στο νησί από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η εκτροφή τους γίνεται κατά κύριο λόγο με τροφές που στηρίζονται στην πλούσια ενδημική χλωρίδα του νησιού και που δίνουν στο γάλα ιδιαίτερα οργανοληπτικά στοιχεία.

Η σύγχρονη μέθοδος παρασκευής του χαλλουμιού, ακολουθεί την παραδοσιακή συνταγή και την τεχνική  του παρελθόντος. Παράγεται από τυρόπηγμα που προέρχεται από την πήξη του γάλακτος με πυτιά. Ψήνεται και του δίδεται η χαρακτηριστική του υφή, σχήμα και χρώμα: ημίσκληρο και ελαστικό, διπλωμένο (ορθογώνιου ή ημικύκλιου σχήματος), λευκό μέχρι ελαφρά κιτρινωπό, συνεκτικό που κόβεται εύκολα σε φέτες.

Η διαφορά μεταξύ φρέσκου και ώριμου χαλλουμιου έγκειται στο γεγονός ότι το πρώτο παραμένει σε άλμη για 40 ημέρες, διαδικασία που του προσδίδει πιο έντονα αλμυρή γεύση. Είτε φρέσκο είτε ώριμο το χαλλούμι είναι μοναδικό γιατί:

-  Κατά την παραγωγή ψήνεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαδικασία που του προσδίδει ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

- Το δίπλωμα του και η προσθήκη κυπριακού δυόσμου ενδιάμεσα προσδίδει συνεκτικότητα και το μοναδικό άρωμα και την ξεχωριστή γεύση.

Εκτός όμως από τα χαρακτηριστικά του που το καθιστούν αυθεντικά μοναδικό, η ιδιότητα του να διατηρεί το σχήμα με όποιο τρόπο και αν  δοκιμάσετε, τηγανητό, στην σχάρα ή στα κάρβουνα, κάνει το χαλλούμι ένα από τα πιο χρηστικά τυριά, που προτιμάτε από τους μεγαλύτερους σεφ σε όλο τον κόσμο!